ENTORNS

Explora les Terres de l’Ebre

LES TERRES DE L’EBRE

Des dels allotjaments de Ca Manxol podràs accedir amb comoditat i rapidesa als espais més emblemàtics de les Terres de l’Ebre, territori reconegut com a Reserva de la Biosfera. Descobrir els encants del nostre patrimoni natural i cultural serà una experiència enriquidora per la seva diversitats d’ambients i paisatges. A les Terres de l’Ebre el riu, la mar i la muntanya es connecten amb harmonia i equilibri: el Delta, les cales de la Costa Daurada, la Serra de Cardó, els Ports de Tortosa-Beseit…

SERRA DE CARDÓ

Les muntanyes de Cardó conformen una de les serres més carismàtiques de les Terres de l’Ebre que s’estenen, en major part, entre els termes municipals de Rasquera (Ribera d’Ebre) i Benifallet, El Perelló, Tivenys i Tortosa (Baix Ebre). Els seus vessants davallen fins a l’Ebre i la Vall del Burgar en mig d’un terreny abrupte construït per roca calcària i amb una vegetació típica mediterrània moldejada al llarg del temps per l’acció de l’home, en la que cal destacar la històrica tradició ramadera de la zona. Mirador de l’Ebre i el Delta.

Vall de Cardó

Paisatge ple d’història amagat entre muntanyes rocoses i abruptes i enmig d’un bosc majestuós on hi trobem un conjunt de 14 ermites i el Monestir- Balneari de Cardó, situat al capdamunt de l’espectacular cingle del Salt del Frare. Al llarg del temps l’edifici fou monestir carmelita,  balneari gràcies a les aigües medicinals, hospital de l’exèrcit republicà a la Batalla de l’Ebre i  planta embotelladora d’aigua mineral.

Bon accés per carretera des del poble de Rasquera.

Creu de Santos

La Creu de Santos, amb 941m és el cim més alt de la Serra de Cardó. Un indret feréstec i tranquil on poder gaudir de la natura i d’unes magnífiques vistes.

Amb accés a peu des del Balneari de Cardó.

Teixeda de Cosp

Al municipi de Rasquera destaca la Teixeda de Cosp, la més monumental de Catalunya i una de les més espectaculars d’Europa, amb 220 teixos centenaris i de grans dimensions. El fort pendent i el terreny pedregós han fet necessari protegir aquests teixos de l’erosió amb murs de pedra seca.
A la font del Teix es troba el teix anomenat “Lo Teix Pare”, amb un tronc de quatre metres de perímetre.

Coves de Benifallet

Conjunt de coves situades molt a prop del poble de Benifallet i que destaquen per contenir gran quantitat de formacions rocoses molt ben  conservades, sent per aquest motiu les més conegudes i famoses de tot el territori. Cal ressaltar la Cova Meravelles amb més de 500 metres de recorregut. Es poden visitar durant tot l’any i de forma guiada.

Pintures rupestres de Cabrafreixet

Declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1998, les Pintures Rupestres de Cabrafeixet són el vestigi prehistòric més important del Baix Ebre. Es troben a vuitanta metres d’altitud, al barranc de les Nines. Representen escenes de caça: un home amb un feix de sagetes a la mà, un cérvol i una cabra. Més allunyat es pot veure també el cap d’un cérvol. Es creu que possiblement la zona era utilitzada com a santuari on la màgia de la caça feia del lloc un espai de culte, una mica apartat de les coves on habitava la tribu.

Les pintures es poden visitar, i l’accés amb cotxe està permès i ben senyalitzat.

EBRE

És el protagonista vertebrador del territori, via de comerç i comunicació en el passat, i font inesgotable de recursos agrícoles, piscícoles i turístics.

El riu Ebre esdevé nexe entre mar i muntanya, dibuixant al seu pas un seguit de paisatges  únics i meravellosos, enmig de serralades i valls, fusionant el bosc de ribera amb els boscos mediterranis i conreus típics de la zona.

Des del Meandre de Flix on hi trobem la Reserva Natural de Sebes, la història que es desprèn al seu pas per Miravet, el testimoni monumental de l’Assut de Xerta, la majestuositat que adquireix al seu pas per Tortosa, fins la màgia  que assoleix en la seva arribada al Delta, són uns exemples de l’ampli ventall de possibilitats turístiques que ens ofereix  l’Ebre al pas per les nostres terres.

Delta de l'Ebre

És la zona humida protegida més gran de Catalunya, sent un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental i on hi trobem una gran diversitat d’ambients (badies, platges, llacunes, dunes o arrossars), fet que ajuda a entendre la riquesa biològica (tant de flora i fauna) d’aquesta zona.

Les característiques físiques del Delta, completament pla i amb vàries masses d’aigua, permeten gaudir de la naturalesa caminant, en bici, a cavall o en canoa i també de la tranquilitat de les seves platges.

LLo c  ideal pels amants de la fotografía on la diversitats de colors i ambients crea paisatges meravellosos, així com, pels amants del birdwatching on hi poden observar fins a 340 espècies d’Ocells, entre elles  el flamenc, sent l’únic lloc de Catalunya on cria.

Delta de l'Ebre
Navegació fluvial

Navegar per l’Ebre et dóna l’oportunitat d’endinsar-te en el cor de les nostres terres. Es pot navegar amb diferents tipus d’embarcació (motor o no) segons el tram. Avui en dia, es poden recórrer amb motor els més de 100 km de riu que hi ha entre Ascó i Amposta, amb caiac o piragua des de Riba-Roja fins la desembocadura, i una altra possibilitat molt atractiva, és navegar en llagut: diversos municipis han construït embarcacions que emulen els tradicionals llaguts i ofereixen agradables travesses, en són algun exemples el Llagut de Benifallet, lo Roget d’Ascó o lo Sirgador de Tortosa. També cal destacar, l’emblemàtic pas de barca de Miravet, sent l’últim transbordador fluvial que permet creuar el riu Ebre.

Navegació Fluvial
Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes

És un dels petits tresors que trobem a la zona,  on el bosc de ribera brilla amb la seva màxima esplendor i on la cigonya, entre d’altres ocells,  hi troba l’hàbitat ideal per a passar-hi grans temporades. Està situada al meandre de Flix.

Reserva Natural

COSTA DE L’EBRE

La costa de l’Ebre et brinda la possibilitat de gaudir d’uns paisatges singulars i lluny de massificacions, amb una gran diversitat d’entorns: cales, dunes, camins de ronda, platges de sorra i pobles mariners. Els 100km de costa des de l’Ametlla de Mar fins a Alcanar, incloent la línia litoral del Delta de l’Ebre, ofereixen un ampli ventall de possibilitats per satisfer els teus gustos.

Des de precioses caletes d’aigua cristal·lina a la zona del Perelló i l’Ametlla de Mar, ideals per fer snorkel, fins a tranquil·les platges de sorra a l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita o Alcanar, òptimes per gaudir amb la família, sense oblidar les fantàstiques platges de dunes del Delta de l’Ebre, un dels espais naturals més desconeguts i exòtics del litoral català.

A més, si t’agrada caminar, tens la possibilitat de recórrer tot el litoral ebrenc seguint les diferents etapes del GR 92, on hi destaca l’etapa que va de l’Ametlla de Mar a l’Ampolla, una ruta màgica enmig de cales i penya-segats, sempre a primera línia de costa.

PATRIMONI

Les comarques de l’Ebre són terres amb un gran patrimoni cultural i històric, com a conseqüència de la confluència de cultures i persones, gràcies a un riu  que ha estat durant segles una gran via de comunicació, afavorint que les Terres de l’Ebre esdevinguessin nucli de negociacions, repoblaments i expansió del cristianisme.

El conjunt d’aquest llegat és molt ric: castells, esglésies o trinxeres i també museus, rutes per espais decisius o  tradicions culturals que mantenen viu el record.

  • Castell de Miravet
  • Poblats ibèrics del Castellet de Banyoles (Tivissa) i Sant Miquel (Vinebre)
  • Espais de la Batalla de l’Ebre: Podeu visitar els espais i museus de Corbera, Gandesa, Pinell…
  • Les Catedrals del Vi: Visiteu les Cooperatives modernistes d’El Pinell i Gandesa
  • Tortosa: Tot un conjunt històric medieval i renaixentista, amb el Castell de la Suda i els barris antics de la capital del Baix Ebre.